Άρθρο 1: Γενικές Διατάξεις
Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής οργανώνει και λειτουργεί από το Ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) με ελληνικό τίτλο «Κυβερνοασφάλεια» και αγγλικό τίτλο «Cybersecurity», σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4485/2017 (ΦΕΚ Α’ 114), όπως ισχύει. Το ΠΜΣ λειτουργεί ως Διϊδρυματικό- ΠΜΣ Διπλού Διπλώματος με τον ίδιο τίτλο και με τη συμμετοχή των εξής τεσσάρων (4) Ιδρυμάτων της Μολδαβίας:
(1) Πανεπιστήμιο USARB (Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți) (Balti –Μολδαβία),
(2) Πανεπιστήμιο UTM (The Technical University of Moldova) Chisinau- Moλδαβία),
(3) Πανεπιστήμιο USM (Moldova State University) (Chisinau- Moλδαβία) και
(4) Aκαδημία ASEM (Academy of Economic Studies of Moldova) (Chisinau- Moλδαβία).
Υπάρχει η δυνατότητα σύμπραξης και με τα Πανεπιστήμια του Καζακστάν καθώς και του Βιετνάμ. Σε αυτή την περίπτωση για τα ιδρύματα του Καζακστάν και του Βιετνάμ απαιτείται προγενέστερη συμφωνία με τον εταίρο, σε επίπεδο ιδρύματος.
Άρθρο 2: Αντικείμενο – Σκοπός – Μαθησιακά Αποτελέσματα
Το Δ.Π.Μ.Σ. «Κυβερνοασφάλεια» στοχεύει στην παροχή υψηλού επιπέδου γνώσεων σχετικών με την επιστήμη της Πληροφορικής και ειδικότερα με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Η ανάπτυξη τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών και κατά συνέπεια και η προστασία από εξωτερικούς κινδύνους αποτελεί, πολιτική προτεραιότητα των χωρών – εταίρων του παρόντος Δ.Π.Μ.Σ., διότι τα εμπλεκόμενα Πανεπιστήμια παρ’ ότι προσφέρουν βαθιά πανεπιστημιακή μόρφωση σχετική με στην επιστήμη των υπολογιστών (Προγραμματισμός, Δίκτυα, Επικοινωνίες, ΙοΤ, Υλικό των υπολογιστών), δεν προσφέρουν υψηλή τεχνογνωσία στην ασφάλεια των σχετικών πληροφοριακών συστημάτων. Τα περισσότερα Πανεπιστήμια μέχρι σήμερα παρέχουν μόνο βασικές γνώσεις στον τομέα της ασφάλειας και σίγουρα μη προσανατολισμένες στις σημερινές ανάγκες της αγοράς. Αυτό καθιστά την ανάγκη διενέργειας ενός σχετικού ΠΜΣ επιτακτική.
Αντικείμενο του ΠΜΣ είναι η παροχή γνώσεων και δεξιοτήτων στις Τεχνολογίες της Πληροφορικής σε πτυχιούχους Πανεπιστημίων καθώς και πρώην Τ.Ε.Ι. έμφαση στους πτυχιούχους Τμημάτων Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ή και Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς με σκοπό να δημιουργήσει εξειδικευμένους επιστήμονες ικανούς να λειτουργήσουν σε ένα πολυτομεακό περιβάλλον για την κάλυψη αναγκών της αγοράς και των εταιρειών σε γνώσεις και δεξιότητες που αφορούν στην συνολική προστασία του Υλικού και του Λογισμικού, και στις μεθόδους που εφαρμόζονται σε κάθε εξωτερική επίθεση ή απειλή που έχει σαν στόχο την καταστροφή αρχείων ή υλικού της εταιρείας ή του οργανισμού. Στο πλαίσιο αυτό, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το εν λόγω ΜΠΣ αφορούν στην αντιμετώπιση της έλλειψης δεξιοτήτων μεταξύ των επιστημόνων, και των αναγκών όπως αυτές προκύπτουν στον σύγχρονο Κυβερνοχώρο με την απόκτηση γνώσεις και δεξιοτήτων αντιμετώπισης απειλών στον Κυβερνοχώρο.
Οι γνώσεις και δεξιότητες που θα αποκτήσουν οι φοιτητές που θα παρακολουθήσουν το Δ.Π.Μ.Σ. αφορούν σε τεχνολογίες του εφαρμόζονται στα νέα συστήματα της Πληροφορικής καθώς και θέματα σχεδιασμού και ανάπτυξης προηγμένων εφαρμογών. Το Δ.Π.Μ.Σ. δίνει έμφαση στην απόκτηση τόσο θεωρητικών γνώσεων όσο και πρακτικών δεξιοτήτων με στόχο τη δημιουργία αποφοίτων με υψηλή θεωρητική κατάρτιση, τεχνογνωσία και πρακτική εμπειρία, ώστε να ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες που επιβάλλουν οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και η αγορά εργασίας. Απώτερος στόχος του Δ.Π.Μ.Σ. είναι η διαμόρφωση επιστημόνων που θα στελεχώσουν τους Δημόσιους Οργανισμούς και τις Επιχειρήσεις του Ιδιωτικού Τομέα και θα συμβάλουν στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και την πρόοδο της χώρας.
Σκοπός του Δ.Π.Μ.Σ. «Κυβερνοασφάλεια» είναι να εκπαιδεύσει αποφοίτους σχολών ΑΕΙ, καθώς και στρατιωτικών σχολών, κατά προτεραιότητα ειδικοτήτων της Πληροφορικής ή εργαζομένων στον χώρο της Κυβερνοασφάλειας με τριετή εμπειρία, οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες στο αντικείμενο της Κυβερνοασφάλειας και να διαμορφώσει επιστήμονες που θα στελεχώσουν τους Δημόσιους Οργανισμούς, θεσμικά όργανα όπως υπουργεία και άλλους νευραλγικούς τομείς του Δημοσίου. Επίσης Επιχειρήσεις του Ιδιωτικού Τομέα καθώς και τα Ερευνητικά Κέντρα, και θα συμβάλουν στην πλήρη προστασία των συστημάτων από Κυβερνοεπιθέσεις.
Το Δ.Π.Μ.Σ. επιτυγχάνει την ανάπτυξη των δεξιοτήτων μέσω της υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα, ο απόφοιτος του Δ.Π.Μ.Σ. θα είναι ικανός, μεταξύ άλλων, να:
Άρθρο 3: Απονεμόμενος Μεταπτυχιακός Τίτλος
Το Δ.Π.Μ.Σ. απονέμει Διπλό Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) στην «Κυβερνοασφάλεια» (στην αγγλική γλώσσα ορίζεται ως «Cybersecurity»). Η έννοια του διπλού διπλώματος χρησιμοποιείται λόγω συμμετοχής ημεδαπού Ιδρύματος με Ίδρυμα της αλλοδαπής. Ο τίτλος είναι κοινός σε όλους τους φοιτητές είτε εκπονήσουν τμήμα των σπουδών τους στην αλλοδαπή σε συνεργαζόμενο Πανεπιστήμιο, είτε εκπονήσουν το σύνολο των σπουδών τους στην Ελλάδα. Ισχύει το αυτό, κατ’ αντιστοιχία, για τους αλλοδαπούς φοιτητές.
Άρθρο 4: Χρονική Διάρκεια Σπουδών – Γλώσσα Διδασκαλίας – Πιστωτικές Μονάδες
Η χρονική διάρκεια πλήρους φοίτησης στο Π.Μ.Σ. για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ορίζεται σε 18 μήνες, δύο τετράμηνα μαθημάτων (χειμερινό και εαρινό) και 6επιπλέον μήνες που αντιστοιχούν στον χρόνο που απαιτείται για την εκπόνηση και υποβολή προς κρίση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας (Μ.Δ.Ε.).
Τα μαθήματα διεξάγονται κατ’ αρχήν στην ελληνική και Αγγλική γλώσσα. Το πρόγραμμα, καθώς αποτελεί τμήμα εγκεκριμένου διπλού διπλώματος με χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης (Ισπανία, Βουλγαρία, Γαλλία) καθώς και των χωρών Μολδαβία, Καζακστάν, Βιετνάμ. Σε περίπτωση που εγγραφεί εισερχόμενος αλλοδαπός φοιτητής, τα μαθήματα θα παρέχονται και στην Αγγλική γλώσσα. Σε περίπτωση προσκεκλημένων καθηγητών ή ομιλητών από το εξωτερικό, τα μαθήματα επίσης θα διεξάγονται στην αγγλική γλώσσα.
Για την απόκτηση του ΔΜΣ απαιτούνται συνολικά ενενήντα (90) πιστωτικές μονάδες (ECTS).
Άρθρο 5: Διδάσκοντες
Οι διδάσκοντες του ΔΠΜΣ προέρχονται, τουλάχιστον κατά 60%, από:
Επιπροσθέτως, το ΔΠΜΣ θα απασχολήσει σε ποσοστό 40% με αιτιολογημένη απόφαση της Σ.Ε:
Η ανάθεση διδασκαλίας μαθημάτων, σεμιναρίων και ασκήσεων του ΔΠΜΣ γίνεται ύστερα από εισήγηση της ΣΕ και έγκριση Συνέλευσης του Τμήματος.
Άρθρο 6: Εισακτέοι στο Π.Μ.Σ. και Διαδικασίες Επιλογής
Υποψήφιοι:
Στο Δ.Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί μετά από επιλογή πτυχιούχοι ή διπλωματούχοι Τμημάτων Πληροφορικής και Υπολογιστών Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πτυχιούχοι ή διπλωματούχοι άλλων συναφών Τμημάτων τεχνολογικής ή θετικής κατεύθυνσης των Πανεπιστημίων και των πρώην Τ.Ε.Ι., καθώς και πτυχιούχοι Ανωτάτων Στρατιωτικών και Αστυνομικών Σχολών, της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
Υποψήφιοι μπορούν να είναι και τελειόφοιτοι των ανωτέρω Τμημάτων, υπό την προϋπόθεση ότι θα προσκομίσουν βεβαίωση περάτωσης των μαθημάτων τους από το οικείο Τμήμα στο οποίο φοιτούν μέχρι το τέλος της περιόδου εγγραφών στο Δ.Π.Μ.Σ.
Αριθμός Εισακτέων:
Ο ανώτατος αριθμός των εισακτέων φοιτητών στο Δ.Π.Μ.Σ. ορίζεται σε είκοσι (40) κατ’ έτος. Εισάγονται επίσης ισοβαθμήσαντες στην τελευταία θέση, ως ισοβαθμία θεωρείται η βαθμολογική διαφορά έως 0,5 του βαθμού κατάταξης με τον τελευταίο επιτυχόντα. Γίνονται δεκτοί ως υπεράριθμοι υπότροφοι και μέλη των κατηγοριών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 34 του νόμου 4485/2017.
Είναι δυνατή η δημιουργία και δεύτερου τμήματος εφόσον η Σ.Ε. το κρίνει αναγκαίο.
Πρόσκληση Ενδιαφέροντος:
Η Σ.Ε. εισηγείται κάθε χρόνο προς τη Συνέλευση του Τμήματος (α) τη δημοσίευση προκήρυξης για υποβολή αιτήσεων από ενδιαφερόμενους για εισαγωγή στο Δ.Π.Μ.Σ. κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και (β) το περιεχόμενο της προκήρυξης. H προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος δημοσιεύεται μέχρι το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου στον ημερήσιο τύπο και στις ιστοσελίδες του Ιδρύματος, του Τμήματος και δικτυακών τόπων σχετικών με την παιδεία.
Αιτήσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα θα εξετάζονται μόνον εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις.
Απαιτούμενα Δικαιολογητικά – Υποβολή Αιτήσεων:
Εντός της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν στη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. τα εξής δικαιολογητικά:
Το επίπεδο γλωσσομάθειας της ξένης γλώσσας αποδεικνύεται με τους εξής τρόπους:
Διαδικασία Επιλογής Υποψηφίων:
Για την αξιολόγηση των φακέλων των υποψηφίων λαμβάνονται υπόψη όλα τα δικαιολογητικά του φακέλου και ιδίως τα εξής:
ΚΩΔΙΚΟΣ |
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ |
ΒΑΡΥΤΗΤΑ |
Κ1 |
Βαθμός πτυχίου Βαθμολογία σε μαθήματα σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο του Δ.Δ.Π.Μ.Σ. Διπλωματική εργασία, όπου αυτή προβλέπεται στον α’ κύκλο σπουδών |
25% |
Κ2 |
Γνώση Αγγλικής γλώσσας σε επίπεδο τουλάχιστον C1 |
10% |
Κ3 |
Τυχόν συγγραφική ή/και ερευνητική δραστηριότητα του υποψηφίου στο αντικείμενο του προγράμματος |
10% |
Κ4 |
Ερευνητική ή Επαγγελματική εμπειρία του υποψηφίου ή τεκμηριωμένη ενασχόλησή του σε αντίστοιχο τομέα ή σε συναφές αντικείμενο |
20% |
Κ5 |
Συνέντευξη |
30% |
Κ6 |
Επαρκής γνώση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας πέραν της γλώσσας διεξαγωγής του ΠΜΣ |
5% |
Εγγραφή:
Η επιτροπή αξιολόγησης εξετάζει τον πλήρη φάκελο κάθε υποψηφίου και δικαιούται να ζητήσει τυχόν απαιτούμενα δικαιολογητικά που δεν έχουν υποβληθεί ή συμπληρωματικά στοιχεία.
H εγγραφή των μεταπτυχιακών φοιτητών γίνεται στις αρχές Οκτωβρίου. Κατά την εγγραφή τους οι μεταπτυχιακοί φοιτητές καταθέτουν επιπλέον των δικαιολογητικών που υπέβαλαν με την αίτησή τους και τα εξής:
Άρθρο 7: Πρόγραμμα Μαθημάτων
Το πρόγραμμα σπουδών εκτός από την θεωρητική εκπαίδευση δίνει έμφαση και στην πρακτική εξάσκηση των φοιτητών, μέσω της εκπόνησης εργασιών και projects στο πλαίσιο των μαθημάτων.
Το Δ.Π.Μ.Σ. είναι πλήρους φοίτησης και αποτελείται από τρία (3) εξάμηνα σπουδών (18 μήνες). Οι φοιτητές έχουν την υποχρέωση να ολοκληρώσουν επιτυχώς οκτώ (08) μαθήματα. Κάθε μάθημα περιλαμβάνει τρεις (3) ώρες θεωρητικής και εργαστηριακής διδασκαλίας και αντιστοιχεί σε έναν αριθμό πιστωτικών μονάδων. Αναλυτικότερα, ο ακόλουθος Πίνακας παρουσιάζει το Ενδεικτικό Πρόγραμμα Μαθημάτων του Δ.Π.Μ.Σ. ανά εξάμηνο, μαζί με τις αντίστοιχες πιστωτικές μονάδες.
Εξάμηνο Α’:
Μάθημα |
ECTS |
Ασφάλεια Πληροφορίας και Tεχνολογίες Αλυσίδας Συστοιχιών |
7 |
Εφαρμοσμένη Κρυπτογραφία |
8 |
Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων |
8 |
Κανόνες και Πρωτόκολλα Κυβερνοασφάλειας |
7 |
Εξάμηνο Β’:
Μάθημα |
ECTS |
Ασφάλεια Υλικού |
8 |
Ασφάλεια Βάσεων Δεδομένων και Λογισμικού |
7 |
Ψηφιακή Εγκληματολογία |
8 |
Ασφάλεια Διαδικτύου |
7 |
Mαθήματα Επιλογής
Μάθημα |
ECTS |
Aσφάλεια Φυσικού Επιπέδου |
3 |
IT Project Management |
4 |
IoT Security and Cloud Security |
3 |
Μobile Penetration Testing |
4 |
Μobile computing security |
4 |
(Σε αυτά ορίζεται το ελάχιστο πλήθος φοιτητών που απαιτούνται – (8) για την ενεργοποίηση του μαθήματος)
Εξάμηνο Γ’:
Μάθημα |
ECTS |
Εκπόνηση Πτυχιακής Εργασίας |
30 |
Τροποποίηση του προγράμματος μαθημάτων και ανακατανομή μεταξύ των εξαμήνων μπορεί να επέλθει με αποφάσεις των οργάνων διοίκησης του Δ.Π.Μ.Σ., σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 31 και 45 του Ν. 4485/2017 και με αναφορά στον κανονισμό σπουδών.
Άρθρο 8: Πηγές χρηματοδότησης
Το κόστος λειτουργίας θα καλύπτεται από τέλη φοίτησης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 37 του N. 4485/2017.
Η κατανομή των τελών φοίτησης ανά εξάμηνο έχει ως εξής:
Α’ εξάμηνο: 1000 €
Β’ εξάμηνο: 1000 €
Γ’ εξάμηνο: 900 €
Επίσης το κόστος λειτουργίας του Π.Μ.Σ. μπορεί να καλύπτεται, με δωρεές, παροχές, κληροδοτήματα και κάθε είδους χορηγίες φορέων του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα, πόρους από ερευνητικά προγράμματα, πόρους από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλων διεθνών οργανισμών, και κάθε άλλη νόμιμη πηγή.
Η λογιστική διαχείριση των εσόδων των Δ.Π.Μ.Σ. γίνεται από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Άρθρο 9: Γλώσσα Διδασκαλίας
Τα μαθήματα διεξάγονται στην ελληνική και την Αγγλική Γλώσσα. Το πρόγραμμα, καθώς αποτελεί τμήμα εγκεκριμένου διπλού διπλώματος με χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης καθώς και των χωρών Μολδαβία, Καζακστάν, Βιετνάμ, είναι ενδεχόμενο, σε περίπτωση που εγγραφεί αλλοδαπός φοιτητής, να διενεργείται στην Αγγλική γλώσσα. Σε περίπτωση επίσης προσκεκλημένων καθηγητών ή ομιλητών από το εξωτερικό, τα μαθήματα διεξάγονται στην αγγλική γλώσσα.
Η συγγραφή της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας πραγματοποιείται στην ελληνική γλώσσα. Μπορεί να συνταχθεί στην αγγλική, μετά από αίτηση του μεταπτυχιακού φοιτητή με σύμφωνη γνώμη του επιβλέποντος και έγκριση από τη Συνέλευση του Τμήματος.