Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Kυβερνοασφάλεια εντάσσεται στον εκπαιδευτικό και ερευνητικό στρατηγικό σχεδιασμό του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών που στοχεύει στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της χώρας.
Το Δ.Δ.Π.Μ.Σ αναφέρεται σε συναφείς ειδικότητες και αποσκοπεί στην περαιτέρω προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και στην προώθηση της έρευνας με συνεκτίμηση πρωτίστως των αναγκών της παγκόσμιας αγοράς σε θέματα ασφάλειας διαδικτύου, ιδιωτικότητας.κα.
Για την περαιτέρω προώθηση και ενίσχυση του Δ.Δ.Π.Μ.Σ, το Τμήμα μπορεί να συνεργάζεται με αναγνωρισμένα ερευνητικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, τα οποία έχουν επαρκές επιστημονικό προσωπικό και διαθέτουν την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή.
Για την οργάνωση και την εν γένει λειτουργία του Δ.Δ.Π.Μ.Σ ισχύει ο Ν.4957/2022 για τις Μεταπτυχιακές Σπουδές (ΦΕΚ 4957 τ. Θ΄/2022) , με τις εκάστοτε τροποποιήσεις του. Τα όργανα διοίκησης του Δ.Δ.Π.Μ.Σ είναι τα εξής:
Η Συντονιστική Επιτροπή (Σ.Ε.) του Δ.Δ.Π.Μ.Σ αποτελείται από μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών τα οποία έχουν αναλάβει μεταπτυχιακό έργο και είναι αρμόδια για το συντονισμό και την εποπτεία του Δ.Δ.Π.Μ.Σ καθώς και για κάθε θέμα διοικητικού ή οργανωτικού χαρακτήρα, που σχετίζεται με τις μεταπτυχιακές σπουδές. Η επιτροπή συγκροτείται μετά από έγκριση της ΣΕ , με διετή θητεία. Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής για την Ακαδημαϊκή περίοδο 2022-2024 είναι:
Τα υπόλοιπα μέλη είναι ορισμένα από τα Συνεργαζόμενα Ιδρύματα
Ο Διευθυντής του Δ.Δ.Π.Μ.Σ είναι μέλος της Σ.Ε. και ορίζεται μαζί με τον Αναπληρωτή του, με απόφαση της ΣΕ για διετή θητεία. Προεδρεύει της Σ.Ε., είναι μέλος Δ.Ε.Π. πρώτης βαθμίδας ή της βαθμίδας του αναπληρωτή, είναι του ιδίου ή συναφούς γνωστικού αντικειμένου με το γνωστικό αντικείμενο του Δ.Δ.Π.Μ.Σ και ασκεί τα καθήκοντα που ορίζονται στο νόμο και στον Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών. Έχει την ευθύνη οργάνωσης, λειτουργίας και προώθησης της αποτελεσματικής εφαρμογής του προγράμματος. Ειδικότερα, ο Διευθυντής συγκαλεί και προεδρεύει της συντονιστικής επιτροπής, εισηγείται στη ΣΕ κάθε θέμα που αφορά την αποτελεσματική λειτουργία του Δ.Δ.Π.Μ.Σ, συντονίζει το διδακτικό προσωπικό και εφαρμόζει τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων.
Τα μαθήματα και η διδακτική και ερευνητική απασχόληση κατανέμονται σε τέσσερα (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Τα εξάμηνα περιλαμβάνουν 13 εβδομάδες διδασκαλίας και τις εξετάσεις των μαθημάτων και ορίζονται ως εξής: Χειμερινό εξάμηνο: Οκτώβριος – Φεβρουάριος
Εαρινό εξάμηνο: Φεβρουάριος – Ιούλιος
Το Πρόγραμμα παρέχει τη δυνατότητα για Μεταπτυχιακές Σπουδές μερικής φοίτησης.
Η διδασκαλία μαθημάτων με μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δύναται να πραγματοποιηθεί, βάσει του άρθρου 88, παρ.1, του ν.4957/2022. Το Τμήμα διαθέτει τις κατάλληλες τεχνικές υποδομές σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών.
Με αυτό τον τρόπο διδασκαλίας:
Το Δ.Δ.Π.Μ.Σ οργανώνεται με βάση το ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς και συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων (ECTS). Τα μαθήματα περιγράφονται με την απόδοση πιστωτικών μονάδων σε όλα τα αυτοτελή εκπαιδευτικά στοιχεία και τις δραστηριότητές τους και επομένως είναι δυνατή η μεταφορά και συσσώρευση επιτυχών επιδόσεων σε αντίστοιχα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών άλλων Α.Ε.Ι, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το σύνολο των Πιστωτικών Μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ. ανέρχεται σε ενενήντα (90), τριάντα μονάδες (30) ανά ακαδημαϊκό εξάμηνο. Οι τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες κάθε ακαδημαϊκού εξαμήνου πλήρους φοίτησης ή συγγραφής της ΔΕ αποτιμώνται σε περίπου 750 ώρες φόρτου εργασίας που απαιτείται να καταβάλει κάθε μεταπτυχιακός φοιτητής.
Όλα τα μαθήματα του Δ.Δ.Π.Μ.Σ είναι υποχρεωτικά, περιλαμβάνουν συνολικά 39 ώρες διδασκαλίας (εισηγήσεις, ασκήσεις, εργαστήρια, μελέτες περίπτωσης) και τα μαθήματα φέρουν από 3 έως και οκτώ πιστωτικές μονάδες. Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται απογευματινές ώρες τις εργάσιμες ημέρες, σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα. Επιπλέον, πραγματοποιούνται διαλέξεις σε επίκαιρα θέματα Μηχανικών στο πλαίσιο σεμιναρίων, στα οποία θα διδάσκουν προσκεκλημένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Μαθήματα, τα οποία έχουν προγραμματιστεί και δεν πραγματοποιούνται για οποιαδήποτε αιτία, μετατίθενται από το διδάσκοντα και διεξάγονται σε διαφορετική ημερομηνία, εξ αποστάσεως. Αναπληρώσεις μαθημάτων από τους διδάσκοντες επιβάλλεται να γίνονται κατόπιν συνεννόησης με τη γραμματεία και τη Σ.Ε του Δ.Δ.Π.Μ.Σ
Για τη βελτίωση του προγράμματος σπουδών, των αναλυτικών περιγραμμάτων των μαθημάτων και της προσφερόμενης τεχνογνωσίας στους μεταπτυχιακούς φοιτητές απαιτούνται: α) η διαρκής ενημέρωση των ακαδημαϊκών υπευθύνων και των μεταπτυχιακών φοιτητών με επιτόπιες επισκέψεις σε εταιρείες, οργανισμούς, και β) η μεταφορά σύγχρονων και καινοτόμων γνώσεων μέσω της πρόσκλησης υψηλού κύρους επιστημόνων και επαγγελματιών του κλάδου της ημεδαπής ή/και της αλλοδαπής. Η πρόσκληση και τα έξοδα μετακινήσεων και φιλοξενίας του Διευθυντή του Π.Μ.Σ, των διδασκόντων και των προσκεκλημένων ομιλητών βαρύνουν τον ειδικό κωδικό του προϋπολογισμού του Π.Μ.Σ, ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή του και απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Το Δ.Δ.Π.Μ.Σ «Κυβερνοασφάλεια», εκτός από τη θεωρητική ή/και εργαστηριακή εκπαίδευση, δίνει έμφαση στη διεξαγωγή έρευνας για την προετοιμασία των φοιτητών, οι οποίοι επιθυμούν να συνεχίσουν στον Γ’ κύκλο σπουδών.
Κατά τη διάρκεια του τρίτου εξαμήνου εκπονείται η μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία, η οποία αντιστοιχεί σε τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες (ECTS).
Όλα τα μαθήματα είναι υποχρεωτικά. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα έχει την ακόλουθη δομή:
Η τακτική αναθεώρηση του προγράμματος σπουδών του Δ.Δ.Π.Μ.Σ πραγματοποιείται κάθε διετία. Στην περίπτωση αυτή η Σ.Ε. ορίζει Επιτροπή Αναθεώρησης του Προγράμματος Σπουδών, η οποία εισηγείται την αναθεώρηση του προγράμματος προς τελική έγκριση.
Με εισήγηση της ΣΕ και έγκριση της Συγκλήτου μπορεί να γίνει ανακατανομή των μαθημάτων στο Πρόγραμμα, τροποποίηση του προγράμματος και του περιεχομένου των μαθημάτων.