Συμβουλευτική Επιτροπή

Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής συνεργάζονται με το τμήμα, φέρνοντας διαφορετικές προοπτικές, εμπειρογνωμοσύνη και διασυνδέσεις για να διασφαλίσουν ότι το Πρόγραμμα παραμένει καινοτόμο και ευθυγραμμισμένο με τις ακαδημαϊκές και βιομηχανικές ανάγκες.

Ακολουθεί ενδεικτικός πίνακας αρμοδιοτήτων:

  1. Παροχή γνώσεων και συστάσεων σχετικά με τους μακροπρόθεσμους στόχους, το όραμα και τις στρατηγικές πρωτοβουλίες του Τμήματος. Βοηθούν στον εντοπισμό αναδυόμενων τάσεων και ευκαιριών στην εκπαίδευση, την έρευνα και την βιομηχανία.
  2. Επανεξετάζουν και παρέχουν συμβουλές σχετικά με το ακαδημαϊκό πρόγραμμα και τις ερευνητικές προτεραιότητες, ώστε να διασφαλίζεται η συνάφεια και η ποιότητα. Προτείνουν επικαιροποίηση ή νέες πρωτοβουλίες για την ευθυγράμμιση του με τα πρότυπα της βιομηχανίας και τις μελλοντικές ανάγκες του χώρου.
  3. Λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ του πανεπιστημίου και της βιομηχανίας, προωθώντας τις εταιρικές σχέσεις και τη συνεργασία.
  4. Λειτουργούν ως πρεσβευτές του πανεπιστημίου, προωθώντας τα επιτεύγματα και τη συμβολή του στην κοινωνία. Ενισχύουν τη φήμη του ιδρύματος μέσω επαγγελματικών και προσωπικών δικτύων.

Μέλη της Συμβουλευτικής επιτροπής

Δρ. Χρήστος Καλλονιάτης, University of the Aegean

Ο Δρ. Χρήστος Καλλονιάτης είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μεταπτυχιακού διπλώματος από το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Essex και πτυχίου Μηχανικού Πληροφορικής από το ΑΤΕΙ Αθήνας. Σήμερα υπηρετεί ως Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και είναι διευθυντής του εργαστηρίου PrivaSI «Τεχνολογίες Προστασίας της Ιδιωτικότητας και Εφαρμογές Πληροφορικής στις Κοινωνικές Επιστήμες». Είναι τακτικό μέλος της ολομέλειας της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ενώ έχει υπηρετήσει και ως μέλος της ολομέλειας της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ανάλυση και μοντελοποίηση απαιτήσεων ασφάλειας και ιδιωτικότητας σε παραδοσιακά πληροφοριακά συστήματα καθώς και σε περιβάλλοντα νεφοϋπολογιστικής, και τεχνητής νοημοσύνης, τις τεχνολογίες προστασίας της ιδιωτικότητας καθώς και τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και προστασία της ιδιωτικότητας σε πολιτισμικά πληροφοριακά συστήματα. Είναι συγγραφέας σε πάνω από 150 άρθρα σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια με κριτές και επισκέπτης καθηγητής σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Πριν ξεκινήσει την ακαδημαϊκή του καρίερα, ο Δρ. Χρήστος Καλλονιάτης υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις στη δημόσια διοίκηση, όπως στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Είναι συνεργάτης του εργαστηρίου Ασφάλειας Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθώς και του Εργαστηρίου Ασφαλών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Δρ. Ελένη Κλαουδάτου, Cybersecurity Professional Services Manager at Cyber Noesis PC

Η Ελένη Κλαουδάτου είναι Σύμβουλος Ασφάλειας Πληροφοριών με πάνω από 15 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας με συμμετοχή σε έργα και μελέτες ασφάλειας πληροφοριών για μεγάλους οργανισμούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα της Ελλάδας. Παράλληλα, συμμετείχε σε ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά έργα. Η εξειδίκευσή της επικεντρώνεται στη διακυβέρνηση της ασφάλειας και συμμόρφωση με διεθνή πρότυπα και κανονιστικά πλαίσια, την ανάλυση κινδύνων (IT Risk Assessment) και την επιχειρησιακή συνέχεια και σε προγράμματα επιμόρφωσης για την ασφάλεια πληροφοριών. Κατέχει διδακτορικό στην Ασφάλεια Πληροφοριών και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις Τεχνολογίες και Διοίκηση Πληροφοριακών Συστημάτων από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, καθώς και πτυχίο Ηλεκτρονικού Μηχανικού από το ΤΕΙ Αθήνας. Κατέχει επίσης τις επαγγελματικές πιστοποιήσεις: Information Technology Service Management Systems Lead Auditor (ISO/IEC 20000), ITIL® Foundation Certificate in IT Service Management και PRINCE2® Foundation Certificate in Project Management. Έχει δημοσιεύσει συνολικά έξι (6) ερευνητικά άρθρα σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων για θέματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας σε περιβάλλοντα ασύρματων και κινητών επικοινωνιών για ιατρικές εφαρμογές. Εργάζεται στην εταιρεία Cyber Noesis ως Cybersecurity Professional Services Manager.

Δρ. Φράγκος Γρηγόριος, Sharjah Cyber security Center, UAE

Στον τομέα της Ασφάλειας Πληροφοριών (ّInformation Security), ο Δρ. Γρηγόριος Φράγκος είναι ένας καταξιωμένος επαγγελματίας με εκτενές χαρτοφυλάκιο έργων υψηλού προφίλ. Με περισσότερα από 24 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο, επιστημονικές συνεισφορές, πρωτοβουλίες στραμμένες στο μέλλον, δημοσιεύσεις ηγετικής σημασίας για τον κλάδο, και μια ενδελεχή συμμετοχή στον ακαδημαϊκό χώρο, έχει συνεργαστεί με πολυάριθμους οργανισμούς παγκοσμίως προσφέροντας την εξειδίκευσή του και διασφαλίζοντας την εφαρμογή ολοκληρωμένων στρατηγικών και πρακτικών ασφάλειας σε διάφορους τομείς.

Μετά από αρκετά χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Δρ. Φράγκος προσκλήθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να συμβάλει σε πρωτοβουλίες ηγετικής σκέψης που στοχεύουν στη διασφάλιση του μέλλοντος των έξυπνων ψηφιακών οικοσυστημάτων από την οπτική της κυβερνοανθεκτικότητας. Μεταξύ των πολυάριθμων σημαντικών έργων του—που εκτείνονται σε περισσότερες από 15 χώρες, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο—συμπεριλαμβάνονται συνεργασίες με κυβερνητικούς και ομοσπονδιακούς φορείς, μεγάλους οργανισμούς και διοργανώσεις μεγάλης κλίμακας, όπως η EXPO 2020 Dubai.

Το υπόβαθρο του Δρ. Φράγκου περιλαμβάνει επίσης ενεργή συμμετοχή στην κοινότητα της Ασφάλειας Πληροφοριών (π.χ. Security BSides, OWASP), παρουσιάσεις, και συμμετοχή σε πάνελ σε διάφορα συνέδρια και φόρουμ ασφάλειας, καθώς και την ανασκόπηση και τον σχεδιασμό σεναρίων κυβερνοεπεισοδίων για τις ασκήσεις Cyber Europe του ENISA.

Παναγιώτης Παπαγιαννακόπουλος, EY

Ελπιδοφόρος Αραπαντώνης, Senior Information Security Officer, Sweden

Ο Ελπιδοφόρος, είναι απόφοιτος του τμήματος των Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων του πρώην ΑΤΕΙ Πειραιά, με μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών σε Networks and Distributed Systems, όπως και σε Information Security απο το Chalmers και το Luleå University of Technology (Σουηδία) αντίστοιχα. Έχει πάνω από μια δεκαετία εμπειρίας στην έρευνα και ανάπτυξη Advanced Driver Assistant, και Autonomous Driving Systems στην Volvo Cars και στο Volvo Group, με εξειδίκευση στην κυβερνοασφάλεια σε embedded systems. Ο Ελπιδοφόρος έχει πλέον κάνει μετάβαση στον τομέα της ενέργειας, ως Senior Information Security Officer σε ενα από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας στην Σουηδία.

Ηλίας Ευθυμιόπουλος, CISO ΙnstaShop,Όμιλος Delivery Hero

Ο Ηλίας Σπυρίδων Ευθυμιόπουλος έχει ποικίλη και μεγάλη εργασιακή εμπειρία με περισσότερα από 15 χρόνια συνεχούς παρουσίας στον τομέα της πληροφορικής και της κυβερνοασφάλειας, ενώ αυτήν την στιγμή κατέχει την θέση του Chief Information Security Officer (CISO) της εταιρίας InstaShop του ομίλου της Delivery Hero, με παρουσία σε πάνω από 70 χώρες.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής και Επικοινωνιών της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του πρώην Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Σερρών (2012), κάτοχος Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στον Τομέα της Κυβερνοασφάλειας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (2021) και από το έτος 2022 έως και σήμερα συνεχίζει με τις Διδακτορικές Σπουδές του στον Τομέα του «Information Security and Data Privacy, Cybersecurity, Cyber Threat Intelligence and Risk Management» του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών του Διεθνές Πανεπιστήμιου Ελλάδος.

Εχει λάβει επίσης διάφορες πιστοποιήσεις από ιδρύματα και οργανισμούς όπως SANS, ISACA, ISC2, CISCO, Proofpoint, Orca Security , AttackIQ, EC-Council, Offensive Security που καλύπτουν μια σειρά από θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την επιθετική ασφάλεια , τη διαχείριση ρίσκου, το Cyber Threat Intelligence καθώς και την ψηφιακή εγκληματολογία.

Νικόλαος Πισσανίδης, KPMG, Cyprus

Ο Νίκος Πισανίδης είναι ειδικός πληροφορικής με πάνω από 20 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας στο σχεδιασμό και την υλοποίηση συστημάτων πληροφοριών μεγάλης κλίμακας με εμπειρία στις τεχνολογίες J2EE και SOA.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του συμμετείχε σε διάφορα έργα Τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών και σε θέσεις ασφαλείας στον κυβερνοχώρο. Θεωρείται έμπειρος στους τομείς: διαχείρισης S.O.C., σε δοκιμές παρείσδυσης ιστοσελίδων, στους εσωτερικούς έλεγχος ασφαλείας σύμφωνα με το πρότυπο ISO 27001: 2013, σύμβουλος ασφάλειας δικτύων-λογισμικού και αξιολογητης σε θέματα κυβερνοασφάλειας στο NATO.